ywnośćjest podstawową potrzebą człowieka. Badaniem stanu wyżywienia ludności świata zajmują się liczne instytucje międzynarodowe, a szczególnie FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)- Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Stosunkowo łatwo można określić wielkość potrzeb żywnościowych w kategoriach energetycznych. Według norm FAO dorosły człowiek do przeżycia potrzebuje dziennie 1500 kcal.
Jednak, aby organizm normalnie funkcjonował, należy spożywać znacznie więcej, bo ponad 2400 kcal. Norma powyższa jest szacunkowa, ponieważ w dużej mierze zależy od klimatu, wieku, płci i pracy zawodowej poszczególnych osób. Bardziej złożonym problemem w organizmie człowieka niż sprawa kaloryczności jest zapotrzebowanie na białko. Białka różnią się ilościowym i jakościowym składem aminokwasów, dlatego dzieli się je na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Do pełnowartościowych zalicza się przede wszystkim białka pochodzenia zwierzęcego. Białka niepełnowartościowe stanowi większość białek roślinnych. Do grupy produktów dostarczających pełnowartościowego białka należą: mleko i jego przetwory, mięso, ryby i jaja.
13 Wrz2014
Problemy wyżywienia ludności świata
Podbał Ci się artykuł? Podziel się ze znajomymi