Ważnym źródłem białka, soli mineralnych, witamin i tłuszczu są ryby. Stanowią one pokarm o dużych walorach odżywczych. Białko ryb jest bowiem białkiem pełnowartościowym, dobrze przyswajanym przez człowieka. Ryby są więc cenionym źródłem pożywienia, zwłaszcza w krajach, w których panują niesprzyjające warunki do rozwoju rolnictwa. Szczególnie dużym spożyciem ryb na osobę charakteryzują się takie kraje, jak: Islandia, Chile, Peru, Norwegia, czy Japonia.
Ryby przerabia się również na paszę (mączka rybna), tran, artykuły farmaceutyczne oraz nawozy. Możliwości czerpania korzyści z zasobów rybnych są w dużej mierze uzależnione od położenia geograficznego danego kraju. Kraje nadmorskie, szczególnie te, które dysponują długą linią brzegową, znajdują się na uprzywilejowanej pozycji. Mają one, dzięki postanowieniom międzynarodowym, do swojej dyspozycji pas ciągnący się na odległość 200 mil morskich. W tej strefie, zwanej też strefą ekonomiczną, dany kraj decyduje o tym, kto i na jakich warunkach może korzystać z zasobów rybnych.
13 Wrz2014
Rybołóstwo na świecie
Podbał Ci się artykuł? Podziel się ze znajomymi