Demo

 
  • Home
  • Geografia
    • Geografia Fizyczna
    • Geografia Polski
    • Geografia Regionalna świata
    • Słownik Geograficzny
    • Geografia Ekonomiczna
  • Mapy Konturowe
    • Mapy Konturowe Polski
    • Mapy Konturowe Europy
    • Mapy Konturowe Świata
    • Mapy Konturowe Azji
    • Mapy Konturowe Afryki
    • Mapy Konturowe Ameryki Północnej
    • Mapy Konturowe Ameryki Południowej
    • Mapy Konturowe Australii
  • Szukaj
Demo
  • Home
  • Geografia Ekonomiczna
  • Rybołóstwo na świecie
13 Wrz2014

Rybołóstwo na świecie

13 wrzesień 2014. Napisane przez Super User. Opublikowano w Geografia Ekonomiczna

Ważnym źródłem białka, soli mineralnych, witamin i tłuszczu są ryby. Stanowią one pokarm o dużych walorach odżywczych. Białko ryb jest bowiem białkiem pełnowartościowym, dobrze przyswajanym przez człowieka. Ryby są więc cenionym źródłem pożywienia, zwłaszcza w krajach, w których panują niesprzyjające warunki do rozwoju rolnictwa. Szczególnie dużym spożyciem ryb na osobę charakteryzują się takie kraje, jak: Islandia, Chile, Peru, Norwegia, czy Japonia.

Ryby przerabia się również na paszę (mączka rybna), tran, artykuły farmaceutyczne oraz nawozy. Możliwości czerpania korzyści z zasobów rybnych są w dużej mierze uzależnione od położenia geograficznego danego kraju. Kraje nadmorskie, szczególnie te, które dysponują długą linią brzegową, znajdują się na uprzywilejowanej pozycji. Mają one, dzięki postanowieniom międzynarodowym, do swojej dyspozycji pas ciągnący się na odległość 200 mil morskich. W tej strefie, zwanej też strefą ekonomiczną, dany kraj decyduje o tym, kto i na jakich warunkach może korzystać z zasobów rybnych.

Struktura połowów na świecie

rybołóstwo na świecie

Samo położenie nadmorskie nie jest gwarancją uzyskiwania dużych korzyści z rybołówstwa, gdyż niejednakowe jest rozmieszczenie zasobów rybnych w wo­dach morskich i oceanicznych. Rozmieszczenie tych organizmów zależy od warunków panujących w wodach, tj. od temperatury, głębokości, zasolenia i prą­dów morskich. Najbogatsze w ryby są wody zasobne w plankton, który stanowi pokarm dla innych zwierząt wodnych. Najkorzystniejsze warunki do rozwoju planktonu występują w dość płytkich wodach, do których docierają promienie słoneczne, a także w miejscach, w których zimne zasobne w tlen wody mieszają się z wodami ciepłymi obfitującymi w plankton.

Warunki takie występują na styku prądów ciepłych i zimnych oraz w regionach, w których prądy morskie zanikają, tj. tam, gdzie wody prądu ciepłego dostają się do mórz chłodnych lub wody prądu zimnego do mórz ciepłych. Bogate w ryby obszary to przede wszystkim płytkie akweny nad szelfem, głównie w strefie umiarkowanej. Ciepłe wody obfitują wprawdzie w znaczną liczbę gatunków ryb, ale ławice tych ryb są mniejsze niż ławice ryb żyjących w wodach chłodnych. Wśród od­ławianych ryb największe udziały mają ryby śledziowate (23 %). Najwięcej ryb pochodzi z Oceanu Spokojnego (63 %). Przeważają w nich ryby śledziowate i dorszowate. Stosunkowo znaczny udział mają w nich także bezkręgowce (mięczaki i skorupiaki) oraz glony. Na Atlantyk przypada ok. 28 % światowych połowów. Łowi się tu głównie ryby śledziowate, dorszowate, okoniowate i łososio­wate. Prowadzi się także połowy tuńczyków.

Na Ocean Indyjski przypada zaledwie ok. 9 % połowów światowych. Dominują w nich ryby okoniowate, szczególnie tuńczyki, oraz śledziowate (zwłaszcza sardynki). Istotne znaczenie mają także ryby egzotyczne (bombajki, żarłacze) oraz skorupiaki (langusty i krewetki). Ostatnio w Chinach i Japonii prowadzi się tzw. marikultuę (akwakulturę). Jest to hodowla organizmów morskich w celach konsumpcyjnych, lub gospodarczych. W zimnych wodach subpolarnych łowi się ryby antarktyczne i obficie występującego skorupiaka  kryla.

 

Zapamiętaj:

  • rybołówstwo to gałąź gospodarki obejmująca połów ryb i innych zwierząt (np. skorupiaków, mięczaków) oraz roślin wodnych. Odbywa się to na morzach i oceanach, a także w rzekach i jeziorach. Wyłowione organizmy są konsumowane lub dalej przetwarzane (przemysł rybny).
  • akwakultura - chów i hodowla organizmów wodnych w naturalnych i sztucznych zbiornikach w celu zwiększenia zasobów żywnościowych.
  • marikultura - forma akwakultury - hodowla organizmów prowadzona w morzach i oceanach, np. ostrygi na zużytych oponach samochodowych i sznurach, glony na prętach bambusowych. Forma obecna zwłaszcza w Japonii, Chinach, Norwegii, Chile, Indonezji.


Do krajów przodujących w rybołówstwie morskim zaliczamy: Chiny (15 % światowych połowów ), Peru (11 %), Chile (8 %), Japonię i Rosję (po 6 %) oraz Stany Zjednoczone (5 %). Tak wysoka pozycja Chin jest wynikiem prawie 5-krotnego wzrostu połowów w ciągu ostatnich trzydziestu lat. Połowy ryb w Peru wykazują wyraźne wahania. Wynika to, między innymi, ze zmiany przebiegu chłodnego Prądu Peruwiańskiego, który okresowo jest odpychany od kontynentu przez cieple wody prądu El Nino.

W Europie (poza Rosją) największe połowy osiągają Norwegia i Dania. Rybołówstwo w Norwegii odgrywa dużą rolę, gdyż jest to kraj o niewielkiej  z uwagi na warunki naturalne  własnej produkcji zboża. Ponieważ wody przybrzeżne Norwegii są bogate w ryby, tradycyjnym zajęciem ludności jest rybołówstwo. Podobnie dużą rolę w wyżywieniu ludności odgrywa rybołówstwo w Islandii. Stanowi ono podstawę całej gospodarki narodowej państwa.

 

Zapamiętaj:

Głowni producenci ryb morskich to:

  • Chiny
  • Peru
  • Chile
  • USA

Główni producenci ryb słodkowodnych to:

  • Chiny
  • Bangladesz
  • Wietnam
    Tagi:
  • rybołóstwo
  • połow ryb
  • producenci ryb

Handel zagraniczny na świecie

Rasy na świecie

Tranport na świecie

Produkcja rolna na świecie

Wydobycie gazu ziemnego na świecie

Narody na świecie

Przeczytaj też:

Konflikty zbrojne na świecie

Obszary autonomiczne na świecie

Regiony rolnicze na świecie

Opady atmosferyczne na Ziemi

Rozkład opadów na Ziemi

Temperatura powietrza na Ziemi

Metody przedstawiania zjawisk na mapach

Sposoby przedstawiania rzeźby terenu na

Ludność na świecie

Rozmieszczenie ludności na świecie

Rasy na świecie

Narody na świecie

Języki na świecie

Religie na świecie

Osadnictwo na świecie

Różnice czasu na Ziemi

Cyrkulacja powietrza na Ziemi

Warunki rozwoju rolnictwa na świecie

Produkcja rolna na świecie

Rozmieszczenie i zbiory zbóż na świecie

Uprawa pszenicy na świecie

Uprawa ryżu na świecie

Uprawa kukurydzy i jęczmienia na świecie

Uprawa owsa, żyta prosa i sorga na śweci

Rośliny przemysłowe na świecie

Produkcja warzyw na świecie

Produkcja owoców na świecie

Produkcja używek na świecie

Produkcja zwierzęca na świecie

Lasy na świecie

Przemysł na świecie

Wydobycie ropy naftowej na świecie

Wydobycie gazu ziemnego na świecie

Wydobycie węgla kamiennego na świecie

Wydobycie węgla kamiennego na świecie

Produkcja energii elektrycznej na świeci

Surowce metaliczne na świecie

Regiony przemysłowe na świecie

Tranport na świecie

Koleje na świecie

Transport przesyłowy na świecie

Rozwój gospodarczy na świecie

Handel zagraniczny na świecie

Turystyka na świecie

Gleby na świecie

Zwierzęta na świecie

bora - silny, bardzo suchy i porywisty p

Popularne Artykuły:

  • Wysokość górowania Słońca
  • Konflikty zbrojne na świecie
  • Rasy na świecie
  • Wiatry w Polsce
  • Uprawa ryżu na świecie
  • Surowce metaliczne na świecie
  • Produkcja zwierzęca na świecie
  • Regiony rolnicze na świecie
  • Struktura płci i wieku mieszkańców Polski
  • Lasy na świecie

Podobne artykuły:



Wszelkie prawa zastrzeżone © 2015 Geomatura.pl | Literatura

  • Home
  • Geografia
    • Geografia Fizyczna
    • Geografia Polski
    • Geografia Regionalna świata
    • Słownik Geograficzny
    • Geografia Ekonomiczna
  • Mapy Konturowe
    • Mapy Konturowe Polski
    • Mapy Konturowe Europy
    • Mapy Konturowe Świata
    • Mapy Konturowe Azji
    • Mapy Konturowe Afryki
    • Mapy Konturowe Ameryki Północnej
    • Mapy Konturowe Ameryki Południowej
    • Mapy Konturowe Australii
  • Szukaj